• Kağıttan şekiller yapma
El işi kağıdı, makas, kalem ve hayal gücüyle, kağıttan gül, yaprak, uçak, kuş ve daha birçok farklı şekil yapmanız mümkün. El işi kağıdıyla yapacağınız şekillerin yanı sıra karton kağıt yardımıyla kartondan bir ev de yaratabilirsiniz.
• Çocuklara özel engel parkuru
Engel parkuru dışarıda oynanan oyunlar için en güzel örneklerden biridir. Bol adrenalinli bu oyun koşma, atlama ve tırmanma gibi aktiviteler içerdiği için çocuklarınızın gelişimine katkı sağlayacaktır. Özellikle okul öncesi çocukların denge kurabilme yeteneğinin yanı sıra, dikkat ve hızlı düşünebilme gibi olguların da gelişmesine olanak tanır. Buna ek olarak, dışarıda veya bahçenizde kendi engel parkuru oyununuzu yaratabilirsiniz. Dışarıda tebeşir kullanarak yere birbirini takip eden kare, üçgen, yıldız ve daire gibi farklı şekiller çizin.
Bu şekillerin altına çocuğunuzun yapmasını istediğiniz hareketleri yazın; kare-zıpla, daire-etrafında dön, üçgen-parmak ucunda yürüme gibi. Bahçenizde ise leğen, plastik top, minik plastik tabure ve ip gibi malzemelerle engel parkuru yaratabilirsiniz. Leğenin içine az miktarda su doldurup üzerinden atlamasını isteyebilir veya ipi yere serip üzerinden düz bir şekilde yürümesini söyleyebilirsiniz. Farklı şekillerde oluşturabileceğiniz engel parkuru oyunları çocuklarınızın kendilerini geliştirip eğlenceli vakit geçirebileceği bir açık hava aktivitesi olacaktır.
• Su oyunları
Suyla oynanan oyunlar hem yetişkinler hem de çocuklar için eğlence kaynağıdır. Özellikle sıcak yaz günlerinde çocuklarınızı hem eğlendirecek hem de serinletecektir. Su oyunlarının hem eğlenceli hem de öğretici olmasını sağlayabilirsiniz. Mesela kağıttan gemi yapıp yüzdürebilirsiniz. Çocuğunuzun kağıdın ıslanınca nasıl şekil değiştirip battığını görmesi, yüzme ve batma gibi kavramlarının gelişmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, bahçe hortumundan yararlanabilirsiniz. Hortumla suyu sağa sola hareket ettirip çocuklarınızı suyun üzerinden atlatın.
Buna ek olarak, sünger ve kovalarla da oyun yaratabilirsiniz. Çocuklarınızın her birine biri suyla dolu ve biri boş olmak üzere iki kova verin. Sadece sünger kullanarak suyu dolu kovadan boş olana aktarmalarını isteyin.
• Yakar top
Çocukluğumuzun en çok sevilen oyunlarından biri olan yakar top sayıları eşit iki grupla oynanır. Öncelikle yere iki adet çizgi çekilir ve bu çizgilerin ortasına, onları eşit aralıkla ayıracak şekilde bir çizgi daha çekilir. Daha sonra oyuncular iki gruba ayrılır ve hangi grubun ortaya geçeceğine karar verilir. Rakip grup ortaya geçtikten sonra, diğer grup ikiye ayrılarak çekilen çizgilerin gerisine geçer. Herkes kendi tarafına geçtikten sonra çizginin gerisindeki grup topu birbirlerine atarak ortadaki grubu vurmaya çalışır.
Topla vurulan oyuncu yanmış olur ve oyundan çıkar. Ortadaki grup atılan topu yere hiç değmeden tutarsa, tutan oyuncu bir can hakkı kazanır. Ne kadar çok canı varsa o kadar çok yanmadan vurulma hakkı vardır. Ortada tek bir kişi kaldığında altı vuruş yapılır. Eğer oyuncu vurulmazsa oyundan çıkan arkadaşlarını oyuna tekrar dahil eder. Ortadaki bütün oyuncular vurulduğunda gruplar yer değişir ve oyun devam eder.
• Denge oyunu
İlk olarak oyuna başlamadan önce oyuncular aralarında sayışma yaparak hakem seçerler. Daha sonra aralarında ortalama beş metre ara olacak şekilde başlangıç ve bitiş çizgisi çizilir. Oyuncular iki eşit gruba ayrılır ve başlangıç çizgisinin arkasında dizilirler. Her iki gruba top verilir. Hakemin verdiği “başla” komutundan sonra gruplardaki oyuncular ikişer ikişer sırtlarına aldıkları topu bitiş çizgisine kadar taşırlar. Topu düşürmeden getirebilen oyuncular gruplarına bir puan kazandırırlar. Bitişe ulaştıklarında topu başlangıç çizgisinde bekleyen oyunculara atarlar. Bitiş çizgisine en yüksek puanı alarak topu düşürmeden ulaştıran grup ise oyunu kazanır.